Povestiri ale parintilor

Pagina dedicata parintilor care doresc sa-si imparta trairile, temerile, nemultumirile si experientele legate de copii.

1 Raspuns to “Povestiri ale parintilor”

  1. Marilena says:

    Adolescentii au nevoie de dragoste,atentie si intelegere
    Pentru a reusi sa impunem limitele sunt necesare iubirea si atentia, care intotdeauna reprezinta o cale de a comunica adolescentilor grija pe care le-o purtam. Desi majoritatea nu ar recunoaste acest lucru, libertatea ii sperie. Ei se simt in nesiguranta din cauza alegerilor pe care sunt nevoiti sa le faca: „Ce note sunt in stare sa iau?“; „Ar trebui sa beau cu prietenii mei?“; „Sunt pregatit pentru viata sexuala?“.

    Viata adolescentilor de astazi este plina de paradoxuri. Pe langa responsabilitatile cu care sunt confruntati multi dintre tineri, ei tin ascunse fata de parintii lor informatii elementare precum unde se duc sau ce fac, in timp ce pot comunica cu o usurinta incredibila sub anonimatul unui nickname cu necunoscuti despre cele mai intime ganduri ale lor. Pentru a-i ajuta, ca parinti va trebui sa intelegem care sunt nevoile, idealurile, preocuparile si mai ales trebuie sa tinem cont de faptul ca acesti copii deveniti adolescenti isi cauta indentitatea. Gasirea unei identitati pozitive si constructive este cea mai importanta responsabilitate a adolescentei. Ca sa isi poata forma o identitate pozitiva, adolescentii trebuie ajutati sa gaseasca singuri raspunsuri si oportunitati. Drumul catre o identitate pozitiva este consolidat de incredere.

    Pe acest drum al adolescentei, parintii nu au comanda dubla, precum masinile instructorilor de conducere. Parintii trebuie sa ofere sfaturi care sa ii ajute pe adolescenti sa se orienteze in calatoria lor in mod pozitiv si sa ii „alimenteze“ astfel incat ei sa aiba energie pentru a merge mai departe. Iubirea si aprecierea reprezinta o alternativa pentru stres, tensiuni si dispute care se regasesc des in prea multe familii. Sentimentele de iubire exprimate prin recunoasterea a ceea ce ei fac bine este o parte esentiala a vietii lor. De aceea, bunastarea emotionala si spirituala a adolescentilor este determinanta pentru identitatea lor. Atunci cand un adolescent creste intr-un mediu stabil si sanatos, tocmai acest echilibru pe plan emotional si spirtual ii alimenteaza capacitatea de a oferi ceva in schimbul universului, rezultatul fiind ca noi toti avem ceva de castigat.

Adauga comentariu